Radionice

U toku školske 2017/2018. god. realizovano je niz radionica za učenike, roditelje i nastavnike OŠ “Puračić”.

“Dogs trust”

Tokom decembra mjeseca održane su i edukativne radionice za učenike u okviru projekta “Edukacijom do efikasnog upravljanja popilacijom pasa u TK”. Radionice su provedene u saradnji sa Fondacijom za pse “Dogs Trust BH” koja je aktivna u pružanju pomoći za rješavanje problema vezanih za pse lutalice u BiH. S obzirom na veliki i rastući broj vlasničkih pasa i pasa lutalica, to dolazi do povećanja mogućnosti za kontakt djece sa psima na njihovom svakodnevnoj relaciji kuća-škola-kuća. Iz tog razloga cilj ovih edukativnih radionica je naučiti djecu kako da se na siguran i ispravan način ophode sa vlasničkim i psima lutalicama, ali i kako da budu odgovorni vlasnici pasa i koje su to potrebe pasa. Radionice su održane sa učenicima uzrasta od 7-11 godina (od II do VI razreda) kojima se želi dugoročno utjecati na podizanje svijesti naše djece o ovim pitanjima. Kako su tekle radionice, možete pogledati na sljedećim slikama ispod.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RADIONICE DEKUPAŽ TEHNIKE ZA SVE UČENIKE NAŠE ŠKOLE

Proteklih dana mjeseca marta, u našoj školi su realizovane radionice dekuPaž tehnike za sve učenike naše škole. Radionice su vodile pedagogica škole, Dženana Tahić i defektologica,  Mersiha Karić. Učenici su imali priliku da pri tome savladaju sve faze ove tehnike, ali i da ispolje svoju maštovitost i kreativnost, što pokazuju i njihovi dobiveni proizvodi koji su jako interesantni i zanimljivi. Ono što je još jako bitno je to da su sve radionice protekle u ugodnoj i opuštenoj atmosferi te da su učenici bili jako zadovoljni naučenim i postignutim rezultatima.

 

RADIONICA “Pokretanje emocije između djeteta i majke”

Nastavnica likovne kulture je sa učenicima V-1 i V-2 razreda, održala radionicu u cilju čitanja pisama za 8. Mart, koja su bila upućena majkama, da pokrene emociju koja se u tom trenutku “budi” kod djeteta i kod majke. Učenici su svojim majkama također pripremili i čestitku, a na pripremljenim papirićima majke su napisale svoju “probuđenu” emociju. Suze su bile neizostavni dio svega što se desilo. Svi su bili zahvalni i oduševljeni održanom radionicom ali i tematikom radionice, što se vidi i na slikama ispod.

 

Radionicu na temu “Tuberkuloza je izlječiva” održala je nastavnice biologije i hemije, Glibanović Svjetlana” za učenike i nastavnike, a potom su učenici 9-ih razreda održali radionicu sa tom tematikom za roditelje na roditeljskim sastancima.

Ciljevi radionice su:

1. Razvijanje svijesti kod učenika, nastavnika, roditelja o širenju zaraznih bolesti.

2. Razumjevanje od opasnosti zaraznih bolesti.

3. Sagledavanje posljedica zaraznih bolesti koje mogu dovesti i do smrti.

4. Započeti otkrivanje bolesti i njeno liječenje na vrijeme.

5. Isticanje samopouzdanja.

6. Poštivanje drugih.

tub1 tub2 tub3 tub4

Sa slika se može vidjeti kako su tekle radionice za učenike i nastavnike, kao i radionica za roditelje učenika 8-2 razreda koja je održana u sklopu roditeljskog sastanka.

 

Zaključci sa održanih radionica su:

1. TBC je zarazna bolest.

2. TBC je izlječiva bolest.

3. Siptomi bolesti.

4. Učenici i roditelji su upoznati sa liječenjem ove bolesti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Početkom novembra mjeseca održane su i edukativne radionice za učenike u okviru projekta “Edukacijom do efikasnog upravljanja popilacijom pasa u TK”. Radionice su provedene u saradnji sa Fondacijom za pse “Dogs Trust BH” koja je aktivna u pružanju pomoći za rješavanje problema vezanih za pse lutalice u BiH. S obzirom na veliki i rastući broj vlasničkih pasa i pasa lutalica, to dolazi do povećanja mogućnosti za kontakt djece sa psima na njihovom svakodnevnoj relaciji kuća-škola-kuća. Iz tog razloga cilj ovih edukativnih radionica je naučiti djecu kako da se na siguran i ispravan način ophode sa vlasničkim i psima lutalicama, ali i kako da budu odgovorni vlasnici pasa i koje su to potrebe pasa. Radionice su održane sa učenicima uzrasta od 7-11 godina (od II do VI razreda) kojima se želi dugoročno utjecati na podizanje svijesti naše djece o ovim pitanjima. Kako su tekle radionice, možete ppogledati na sljedećim slikama ispod.

img_1899 img_1898 img_1897 img_1896 img_1894 img_1895 img_1893 14877140_928525617248104_1161731247_n1 14915002_928525563914776_235839515_n1 14872633_928525483914784_659099475_n2 14872546_928525647248101_1499678961_n1

 

 

 

 

 

 

Posjetu našoj školi upriličili su VIVA tim od 23. do 25. decembra 2016.god. koji su realizovali trodnevnu filmsku radionicu “Od ideje do realizacije dokumentarnog filma”. Mladi filmski umjetnici naše škole su sami odabrali temu, napisali scenario, a kao rezultat ove radionice je snimljen film pod nazivom (ne)Prijatelj, koji se bavi problemom pasa lutalica. Ovaj film će biti ravnopravni kandidat, sa svim ostalim vivafilmovima koji budu snimljeni do juna 2017.god, za osvajanje vrijednih nagrada koje obezbjeđuje  Canon BiH, na VIVA Film festivalu 2017. u septembru mjesecu. Svih 17 učesnika ove radionice u Puračiću je aktivno učestvovalo i upoznalo se sa svim segmentima i procesom snimanja kao i montaže dokumentarnog filma. Neki od njih su učestvovali i prošle godine na Viva radionici, ali ove godine su bili značajno angažovaniji, jer su osim teoretskog dijela imali mnogo više praktičnog rada na filmu.

img_2292 img_2291 img_2293

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U toku školske 2015/2016.god. realizovano je niz radionica za učenike.

Na početku školske godine, u septembru mjesecu, na času odjeljenske zajednice, nastavnica Adevija Mujkić, je sa učenicima 7-2 razreda, kojima je razrednica, realizovala radionicu pod nazivom “Izrada razrednih pravila”. Cilj ove radionice je bio da učenici sami odrede kojih se to pravila trebaju pridržavati tokom boravka u školi, na nastavi, odmoru…, kako bi svi učenici prije svega bili bezbjedni a zatim i nesmetano učili i izvšavali svoje školske obaveze.

Pred kraj godine, učenici naše škole su na časovima odjeljenskih zajednica, sa svojim razrednicima, realizovali radionice pod nazivom “Izrada čestitki” za projekat Sponzorship u saradnji sa NVO World Vision. Kako je to bilo na času OZ 7-2 razreda, pogledajte u fotogaleriji.

Pored radionica za učenike, održano je i nekoliko radionica za nastavnike.
17.02.2016 održana je radionica za nastavnike  na temu “Nasilje nad i među djecom” u cilju pripremanja radionica za roditelje i učenike. Radionicu su pripremile nastavnica Glibanović Svjetlana i pedagogica Dženana Tahić. Na radionici su prisustvovali :
ADVIJA  SEJDINOVIĆ
FATUŠIĆ  NEDŽAD
TABAKOVIĆ  ALMA
HUSKANOVIĆ  HEDIJA
BEGOOVIĆ  AMIRA
HANIĆ  LEJLENA
NUHIĆ  JASMINA
ADEVIJA  MUJKIĆ
TOKIĆ  ALMA
KARIĆ  MERSIHA
FERIDA  DŽIZIĆ
HUSEJNOVIĆ  SAFIJA
ALIĆ  REFIKA
 IMG_1419 IMG_1420
ZAKLJUČCI
Sta roditelji mogu uciniti kako se odnositi prema djeci?
1.     Okružite svoju djecu pažnjom i ljubavlju.
2.     Nastojte imati dijete pod nadzorom u svakom trenutku.
3.     Svojim primjerenim ponašanjem budite uzor djetetu.
4.     Ne tucite djecu.
5.     Budite dosljedni u postavljanju pravila i discipline.
6.     Onemogućite djeci pristup oružju.
7.     Nastojite dijete držati podalje od nasilja.
8.     Izbjegavajte dijete izlagati nasilju u medijima.
9.     Poučite svoje dijete načinima kako da ne postane žrtva nasilja.
Oglasi