O školi

Naselje Puračić se spominje 1249. godine i smatra se da je dobilo ime po vojvodi Purči koji se spominje u jednom dokumentu bana Matije Ninoslava. Za sada je ovo najstariji pisani dokument. Zbog svog specifičnog položaja, Puračić se našao na “carskom putu“ Tuzla – Visoko – Carigrad i iz tih razloga služio je kao konačište za trgovce. To je dovelo do toga da Puračić postane zanatsko – trgovačko središte i ovom dijelu srednjovjekovne Bosne. “Narodna osnovna škola” u Puračiću je prva austrougarska državna škola otvorena na području Lukavca i okoline i jedna od tri ovakve škole koje su radile 1884. godine u okrugu Tuzle.

1886. godine u Puračiću je živjelo 919 stanovnika i to 801 Musliman, 102 Srpskopravoslavna, 11 Katolika i 5 Jevreja. Te godine školu je pohađalo 30 učenika i to 9 Muslimana, 19 učenika srpskopravoslavne vjere, 1 katolik i 1 Jevrej. Učitelj u školi je bio Anton Šagovac. Uz rad Narodne osnovne škole i dalje nastavljaju sa radom Mekteb i Srpska osnovna škola koja radi uglavnom na vjerskim osnovama. Narednih godina broj učenika se povećavao pa školske godine 1923/33 školu je pohađalo 106 učenika a učitelj je bio Jusuf Pita. Porastu broja učenika doprinijele su administrativne mjere te bolja obavještenost roditelja i djece o korisnosti i zanimljivosti nastave i vaspitanja. Od 1925. godine škola je imala prosječno 150 učenika, a pred Drugi svjetski rat i više.

Djelovanje i rad najstarije osnovne škole na ovom prostoru uslovljeno je ratnim prilikama koje su se i u ovom mjestu ispoljile u svojoj složenosti. Predratne 1940/41. godine nastavu je pohađalo 205 učenika među kojim je bilo samo 9 djevojčica. Tako je i ovdje, usprkos dugom postojanju škole, zadržana stara konzervativna tradicija u pogledu školovanja ženske djece. Nakon 2.svjetskog rata, u maju 1945 godine škola je počela s radom i to u prostorijama mekteba, upisno je 108 učenika u tri odjeljenja. Poslije 1951 godine, formiranjem V i VI razreda broj učitelja se povećava i nastava se izvodi u staroj školskoj zgradi, izgrađenoj 1905. godine. Kao šestorazredna ova škola je radila do početka 1957. godine kad prelazi u sedmorazrednu a kasnije 1958/59. VIII razred završava prva generacija osnovaca. Školske 1958/59. godine Osnovna škola u Puračiću prerasta u punu osmogodišnju školu, nastavu pohađa 16 odjeljenja. Nastavu izvodi 13 prosvjetnih radnika, od čega 11 učitelja, 1 apsolvent i jedan nastavnik.

Od 1947. godine u sastavu OŠ Puračić bile su i područne škole u Tabacima, Devetaku Prokosovićima koja će u tom položaju ostati do 1991 kad postaje samostalna. Broj učenika se narednih godina stalno povećavao, školske 1966/67 u školi rade 43 odjeljenja sa 1445 učenika. Broj dječaka i djevojčica je ostao i dalje neujednačen pa je odnos školske 1968/69. g. bio 862:654. 1972.godine proširuje se školski prostor.

Dograđeno je 9 učionica sa fiskulturnom salom, bibliotekom, holom i kuhinjom. Na prijedlog Savjeta škole i društveno-političkih organizacija, škola je dobila ime po braći Muhamedu i Jakubu Zaimović, prvoborcima i predratnim revolucionarima iz Puračića koji su u toku NOR-a poginulu za slobodu.

Pred agresiju na Bosnu i Hercegovinu škola je brojala oko 700 učenika. U maju 1992. godine nastavnici su se razišli što na agresorsku stranu, što u druge zemlje. Istinski patrioti su ostali i čitavo vrijeme učili djecu po podrumima privatnih kuća i u jednom dijelu škole jer je u drugom bila smještena vojska. Škola je prihvatila djecu iz Istočne Bosne i pružila im adekvatno obrazovanje, ljubav i razumjevanje. Zgrada škole je u velikoj mjeri bila devastirana od agresorskih granat. Tek po izboru novog menadžmenta 2001. godine i kapitalnog ulaganja škola je zasijala u punom svjetlu i sad se nalazi na odličnom 13. mjestu u kantonu…. Treba napomenuti i da je škola dobila prije nekokliko godina i novo ime – OŠ “Puračić”.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s